יום הכיפורים ותודעת החטא של האדם המצוי


במדינה מסורתית דתית כמו מדינת ישראל רבים רואים את עצמם כלא מושלמים. הם חשים עצמם ככאלו שצריכים לעשות תיקון. הם רואים בעצמם ייצור פגום שפה ושם עושה רע ולכן צריכים לתקן זאת. בדת זה על ידי הנוסחה הדתית של תשובה ואלו שפחות דתיים זה על ידי הצהרה שהם פה ושם רעים וכעת מנסים להיות יותר טובים.

ולמשל מי שאומר וידוי גם יכול להגיד דברים מופרכים, כגון: שהוא נאף, חמס, מרד וכולהו. אתה הרי לא נאפת ולא חמסת, מה אתה משקר על עצמך ועל האל שלך? מה אתה מרוויח מכך? אם כבר אתה אמור להפסיד. במקום לעשות תשובה באופן רציני אתה מעמיס עליך חטאים שלא עשית ופשוט מגזים בצורה לא רצינית ומשטה באל. והנה לינק לסדר הוידוי ביום הכיפורים.

מה שרואים כאן זה שרבים פה במרחב המסורתי דתי מאמינים שהם כבני אדם חוטאים. לא משנה כמה יפעלו להיות טובים.

ואני תוהה מדוע? הרי יש להם היגיון והם החליטו לפעול לפיו כי הם חשבו שזו דרך חייהם הנכונה. זו לא מעידה חד פעמית, אלא תפיסה, אם כן מדוע יש עניין לשחק כאילו הם בעלי חטא ורשע הדרושים כפרה. בגלל שאתם מאמינים באלוהים אז אתם צריכים לשחק בתחפושת?

אם אתה מחלל שבת ומאמין שזו הדרך הנכונה, אם אתה אדם מוסרי ועשית כל מאמץ להיות כזה, על מה אתה מבקש סליחה ביום כיפור?

לדעתי העניה אכן יש מורשת היסטורית שהאדם מלא חטא, אבל זה היה פעם בעידן הקדום יותר שהאנשים היו פחות מתוקנים והיה פחות הרתעה וחינוך מוצלח כמו היום – ורבים היו ברברים חיים בשביל לשרוד וכדומה. ברם היום אנשים הרבה יותר מתורבתים. לא חסר לנו הזדמנויות לעשות רע ואנו לא עושים זאת כי זה לא לכבוד שלנו.

לתחושתי העניין כיום מגיע מהנצרות שרואה את האדם מזוהם מהחטא הקדמון מלא חטא היכול להיגאל רק על ידי חסד האל. [זו ההשערה שלי ואשמח לשמוע כיוונים אחרים.]

מבחינתי המסורת היהודית כיום צריכה להכיר בכך שאנו בני אדם המנסים להיות טובים בדרכינו שלנו ולא מלאי חטא. ואין טעם להכביר בחטאים שלא היו. ולבקש סליחה על מה שאנו לא רואים כחטא. מבחינתי האדם המצוי הוא אדם מושלם.

מבלי קשר, יפה מאד שזה עידן של פיוס ואז אנשים מרצים האחד את השני ועושים הרבה טוב בעולם.

וזה עוד לפני הדיון האם האדם יכול בכלל לשגות ועל כך בהרחבה פה.

6 מחשבות על “יום הכיפורים ותודעת החטא של האדם המצוי

  1. arikbenedekchaviv

    אני חולק לגמרי על שם הפוסט: "יום הכיפורים ותודעת החטא של האדם המצוי" ובוודאי על הפסקה הראשונה: "במדינה מסורתית דתית כמו מדינת ישראל רבים רואים את עצמם כלא מושלמים. הם חשים עצמם ככאלו שצריכים לעשות תיקון." אני שמח שישנה הסתייגות – רבים. אני מהמיעוט שרואה בעצמי "לא מושלם" עפ"י אמות המידה שלי, אבל "תיקון", מעולם לא חשבתי עליי כחייב או צריך או רוצה לעשות "תיקון".
    המילה תיקון הופעה בלשוני כאשר עברתי ללמד כיתה ממש טובה אחרי שנים של עבודה עם תלמידים קשים מאוד, והתמחות בסוג הוראה ייעודי. היה לי שינוי של חוויית "היות מורה", קראתי לה "תיקון" כי תקנה חלק מהמסקנות השגויות שלי. כמו שמתקנים טעות בחשבון.
    תודעת חטא היא אלמנט נוצרי כלכך חזק, ואינני בטוח שמקורו יהודי, אפילו אנו קוראים על יום כיפור בתנ"ך. לא חושב שבתנ"ך בכלל ראו את המושג "חטא" כ"תודעה של חטא", אלא פעולות שבוצעו בניגוד להוראות האל, ויש לבקש מהאל שיסלח ולא יהרוג אותי ח"ו.
    הנצרות בהחלט פיתחה במשך 2000 שנות קיומה בצוספת חיזוק יהודי וחיזוק מוסלמי את התודעה הזו, שחביבנו, הסבא רבא של המאה ה- 20 פרוייד תרגם למונחים סבירים יותר, ולא "תודעה של חטא". הוא דיבר על יסודות לא-מודעים, קומפלקסים, חינוך ותרבות. תרבות היא היוצרת ומנציחת תודעת החטא. החטא היה כמובן מיני [בהשפעה נוצרית], ביהדות החטא של אדם וחווה לא היה מיני כי אם הפרה בוטה של רצון האל!
    אשר על כן –
    הקדמת "איש הקש" שלך היתה מצוינת כדי להעלות את 2 הטיעונים המרכזיים שלך, שכפי ששמת לב, אני מסכים אתם לגמרי.
    נכון שאני חולק על "לא טוב" או על צורך ב"תיקון". אבל זה ענין דתי-אמוני שאין לי חלק בו.
    חג שמח

    Liked by 1 person

    1. GeorgVon1 מאת

      אני שמח שאני ואתה מסכימים. חוויית האי מושלמות מבחינה מוסרית דתית קיימת הרבה אצל המסורתיים והדתיים. עד כדי כך שאם מישהו יגיד שהוא חלוק על התפיסה הזו הם יגידו שהוא שחצן ומתעלם מהמציאות

      Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.