מאמר מזמן ישראל על פרשיית הטלפונים הכשרים במגזר החרדי. חשבתי שאולי זה יעניין את קהל הקוראים. תהנו.
לא מזמן התפרסם בכלי התקשורת הישראליים דבר פגישתו של שר התקשורת יועז הנדל עם מספר רבנים, אדמו"רים ועסקנים, ובהם חבר מועצת גדולי התורה הרב אליעזר יהודה פינקל, ראש ישיבת מיר – הישיבה הגדולה בעולם. נציגי המגזר פנו לדבר על ליבו של שר התקשורת שישאיר את האיסור על ניוד מספרים.
ראשית כל, קצת רקע. פעם, לפני הטלפון הכשר, מי שרצה לנייד את מספרו מחברה לחברה, לא יכול היה לעשות זאת. כתוצאה מכך היה כשל שוק שגרם לאנשים להשאר בתוכנית יקרה ולא לעבור לתוכנית משתלמת יותר. כתוצאה מכך שוק התקשורת הסלולרית היה יקר ולא יעיל.
בעידן של היום, המספר הסלולרי הוא חלק מזיהויו של האדם. אדם המחליף מספר טלפון מאבד דרך תקשורת עם אנשים רבים שלא יודעים מה מספרו החדש. הוא בעצם נמחק להם מהחיים, אלא אם כן הוא יוצר עמם קשר. ברם אדם רגיל לא ילך לדבר או להתכתב עם מאות איש להודיע להם שהחליף מספר.
ראה משרד התקשורת שזו פגיעה כלכלית בשוק הסלולר הישראלי וקבע לחברות הסלולר שהן חייבות לאפשר ניוד. מני אז שוק הסלולר בישראל הוא בין הזולים במערב ותמיד אפשר לעזוב חברה לחברה יותר טובה. ויש כאלה שאפילו מאיימים לעזוב כדי לקבל דיל יותר טוב מהחברה הסלולרית שלהם. אני עצמי אפילו נוהג לעבור חברה כל שנה או שנתיים מתוך מטרה לחסוך כסף או משיקולי קליטה סלולרית טובה יותר וכדומה.
במקביל, ככל שהסלולר נכנס לחברה החרדית, ראו מנהיגי החברה החרדית שהעניין מחליש בדת את מחזיקי הסלולרי. לפיכך הרבנים הגיעו למסקנה שצריך סגרגציה על הטלפונים מכמה כיוונים:
- איסור על בחורי ישיבות להחזיק טלפון עד גיל מסוים כדי למנוע ביטול תורה ואולי גם קשר עם בנות, הנחשב לעניין לא צנוע ולא ראוי. לדוגמה, בישיבה שלי העיפו בחור מבוגר כי היה לו טלפון ללא אישור מהישיבה.
- אירגון מכשירים כשרים עם חותמות הניכרות לעין ומצהירות על כשרות המכשיר לפי מנהגי החברה החרדית. החותמות מראות שבעלי המכשירים מצייתים לכללים החרדיים ולכן הם אנשים טובים. זאת לעומת מי שמחזיק במכשיר ללא חותמות, שהוא אדם פחות מקפיד ולכן נתפס כסוג של עבריין דתי.
היו רבנים שאמרו שהסלולרי הלא כשר זה אביזרייהו דעריות (אביזר לא צנוע המוביל לאיסורים חמורים של עריות), ולכן שמי שמחזיק מכשיר כזה הוא אדם פרוץ הפסול לעדות. - בנוסף, אירגון מספרים מיוחדים שהם כשרים. בכשרים, הכוונה ללא אינטרנט וללא מסרוני S.M.S – אלא אם כן מדובר על מכשירים מיוחדים. אלה נקראים תואם כשר, לעסקים ואנשי עסקים, בהם יש הגבלה על אפליקציית רבות והגבלה אפילו על קבוצות בוואטסאפ, ויש כאלו שיש להם אפילו צנזורים ברשת המפקחים עליהם ויכולים לראות מה הם כותבים ועושים.
הרעיון בהפרדה הטכנולוגית הזו לדעתי הוא:
א. מניעת גישה לתכנים לא טובים בהתאם לאמונה היהודית, כגון אתרי זימה, היכרויות וכדומה. וכן קווי תוכן בעייתיים מבחינת המגזר, מבידור חילוני ועד היכרויות ותכנים למבוגרים.
א. סינון אתרי תקשורת חיצוניים לחברה החרדית. ובכך מונעים חדירת דעות זרות וחילוניות לחברה החרדית.
ג. חיזוק הזהות והמובחנות החרדית – עניין המסייע לחזק את שרידות המגזר מבחינה דתית וסוציולוגית.
כיום יש מונופול על הקומות הכשרות. אכן אפשר לעבור מחברה לחברה, ברם לא באותם התנאים של הקומות הלא כשרות. המונופול הכלכלי מוביל למחיר יקר – למשל, כדי לקבל מכשיר כשר צריך לשלם יותר ולקבל מכשיר שביר עם איכות סאונד בעייתית.
ויש גם מונופול על דעות – יש מי שמחליט איזה קו תוכן יהיה פתוח לחברה החרדית או איזה אתר יסונן וכדומה. בשעתו חסמו קווי עזרה וסיוע למצוקה לנפגעי אלימות ואלימות מינית. בנוסף נחסמו מוקדי שירות של קופת חולים.
חבר פסיכולוג חרדי אמר לי לאחרונה, שהבן שלו לא יכול לצלצל אליו מהטלפון הכשר שלו. כלומר ב' הוא איש עובד, אבל חרדי, שטרח לקנות טלפון כשר לבן שלו, אבל הבן שלו לא יכול לצלצל אליו כי המספר של אבא חסום לו. כל הנסיונות לשחרר החסימה עלו בתוהו. ולא ברור למה חסמו אותו. אותו פסיכולוג אולי גם מאבד מטופלים בגלל שהוא חסום וזה ממש לא הוגן.
ומה קורה אם חרדי החליט שהוא משנה את דעתו ורוצה לנייד את המספר שאיתו גדל אחרי כמה שנים לחברה אחרת, שאין בה קומה כשרה, או שהוא רוצה בכלל לצרוך טלפון חכם וקווי תוכן רגילים? עד עכשיו חרדי כזה היה צריך לנטוש את המספר שלו או להחזיק שני מכשירים – מכשיר וקו כשר לחברים מפעם ומכשיר עם קו לא כשר למטרות שלו כעת.
הרבה מחבריי היו בעלי שני קווים, קו כשר וקו רגיל. אחד מסיבות של הצהרה לחברה החרדית הממסדית ומוסדות הלימוד של הילדים. אלה מתנים קבלת ילדים בהחזקת קו כשר – ולכן רושמים למוסד הלימוד מספר כשר כדי לתקשר עם ההורים. והקו השני, הלא כשר, מיועד לחיים המודרניים. וידועה האמירה כמענה לאדם הנשאל מדוע הוא מחזיק שני מכשירי סלולר: "אחד כשר והשני בשביל להתקשר".
פתיחה לניוד המספרים יכולה לגרום לחרדים מסוימים להחליט שנכון שחשוב לאפשר סינון, ברם במחיר ראוי ובמכשיר ראוי ולא בניתוק והפסד.
ואכן חשוב שלאדם תהיה העצמאות לחסום תכנים לא ראויים לעצמו ולילדיו. אך לא ברור מדוע צריך להקים ברשות הממשלה קומה כשרה. או למנוע ניוד. ונכון שמספר מיוחד מכריח אנשים להיות בקומה הכשרה, ברם זה מונע חירות ממי שרוצה לעזוב לקומה לא כשרה לאחר ששינה את דעתו.
בעצם האדם משלם לרכוש קו ולא יכול לממש את רצונו בקניינו. הקו שלו שייך לוועדת הרבנים. ולא ברור מדוע מדינה מודרנית מאפשרת מונופול כלכלי זה לאנשים מסוימים על חשבון הכלל.
אכן נעשה משהו חשוב כדי לסנן תכנים לא ראויים, אבל למה על חשבון זכותי לפנות לעזרה אם נפגעתי מינית או אם נפגעתי, לא עלינו, מאלימות? מדוע אני צריך לשלם יותר על מכשיר נחות יותר?
כמובן שהפתיחה לניוד המספרים לא תעזור לחילון החברה החרדית כמו שיש החושבים. מה שיקרה שימצאו פתרונות עוקפים. נניח קווים עם קדימון המצהיר שהקו כשר, בזמן שמצלצלים לקו כשר. וכן המצב כיום לא שונה מהותית מכך, שהרי חרדי הרוצה להיות חילוני, לדוגמה, ונזקק למספר הישן שלו ללא יכולת לניידו – פשוט מחזיק שני קווים. ולאחר כמה שנים מנתקו אם מפריע לו להוציא הכסף על מכשיר נוסף.
ונקודה לסיום, למעשה העניין של הניוד הוא עניין סמלי, שהרי גם בחברה החרדית הניוד החברתי הוא חלש. הסיכוי של מישהו שלא מוברג נכון להתקדם נמוך יותר. רבנים רבים מתפקדים כנסיכויות חברתיות לכל דבר כבר כמה דורות ויש אפילו כמה מאות שנים. החברה החרדית לא רוצה ניוד. החברה החרדית רוצה קיבעון בתחומים רבים כי זה משרת להם את מבני הכוח ולדעתם מונע גם שינויים לא טובים העלולים להזיק. ואולי לכן אין הוקעה של כלל המגזר החרדי נגד חסידות ברלנד וחסידות אלתר בגור הממסדית וכדומה. העניין אגב מזכיר את עיקרון הריבונות… ועל כך אעריך פעם בארוכה בהמשך.
אין לי מה להוסיף, כי כתבת את הכל. רוצה רק להדגיש, שהחברה החילונית אינה פטורה מבעיות דומות. למשל – איך אתה מונע מבני תשחורת, מגיל צעיר מאוד, להגיע לאתרים בעלי תכנים קשים מאוד? מה מידת השליטה המותרת להורה על הנייד החכם של צאצאו?
בתי ספר ומוסדות חינוך חילוניים חוסמים אתרים באופן שיטתי באמצעות תוכנות חכמות, שמטרתן זיהוי. כל עוד אנו עוסקים רק באתרים בעלי תכנים מיניים-פורנוגרפיים, עוד איכשהו אפשר להסכים, מה קורה אם חסימת אצרי דעות?
שליטה על תודעה היא כוח. אבל איך אומרים ב"ספיידרמן" – עם כוח גדול מגעה אחריות גדולה", והנה משפחת הרב קנייבסקי טועמת את טעם הזעם והאלימות בחברה חד מימדית, שמשוכנעת שהצדק רק אתה.
אהבתיLiked by 1 person
אכן שליטה על מידע היא בעייתית. ואכן בחברה חילונית יש בעיה כיום אם מידע ממלכתי שהוא נוטה לצד מסוים. ברם המידע האחר עדיין חוקי ונגיש. אולם בחברה החרדית הוא לא נגיש
אהבתיLiked by 1 person
השאלה היא – האם זו בחירה מרצון?
האם הרוב הדומם, כמו בסין, והוא הרב באמת, מרגיש שחייו מנוהלים היטב על ידי מנהיגיו, ולכן אין טעם לערער על סמכותם או מעשיהם?
אהבתיLiked by 1 person
לא ברור כמה זה רצון, וכמה זה שטיפת מוח וכמה זה מחסור במידע או מידע לא אובייקטיבי וכמה מכפיה.
ברם אנו חברה דמוקרטית ורשמית החרדים יכולים בגיל מבוגר להיחשף למידע אחר. אני מכיר כאלו שנחשפו לעלוני שבת של דתיים לאומיים. ברם כיום בריכוזים החרדיים יש קושי להשיג העליונים הדתיים, משיקולים של דת, שזה אומר שאנשים לא רוצים זאת ויכולים להעיף זאת. ומשיקולים של פרסום, יש פחות עניין להפיץ העליונים הללו בריכוזים חרדיים בגלל שהפרסומות לא תואמות למגזר.
אהבתיLiked by 1 person
כידוע לך, כבר מ'הזוהר' אתערותא דלתתא.. וגו' – עד שלא יקום/תקום תנועת מרי או שינוי, כמו החסידות בשעתה [עברו כבר קרוב ל- 300 שנים מאז] לא נראה לי שמשהו ישתנה.
אהבתיLiked by 1 person
החסידות בעצמה מהר מאוד הפכה לגורם היררכי ולנסיכות חברתית שושלתית
אהבתיLiked by 1 person
כן, מהדור השלישי, אמרה בעצב פרופ' רבקה אופנהיימר, ע"ה. יש ממקדים את השינוי בחב"ד, אבל נכון. אולי אני טועה, אבל "גדולי דור" אצל "לא חסידים" נבחרים בשל גאונותם המוכחת בתחום התורה ולא בזכות גנטיקה.
אהבתיLiked by 1 person
גם אצל רבנים הרוב שושלתיים או מקושרים. אבל המקושרים לא באה של משפחה מעל הכול. ואצל גדולי הדור חייב להיות כיון מקושר, אבל לא חייב להיות משפחה. ולפעמים הם נהיים קשורים בקשרים משפחה בגיל מבוגר ובעצם הכוכבים המשפחתיים מסתדרים. זה נותן יותר מגוון לבחור מי יהיה הרב העל
אהבתיLiked by 1 person
שהרי, ללא משכוכית איך ידע העדר אנה ללכת? בתפיסה הדמוקרטית, "העם" מצביע ומאבקי הכוח נעשים בשמו בפרלמנט, [ותמיד קיימת אפשרות מעשית, לבטל את המעשים הקודמים] ואילו בחברות דקטטוריות, מאבקי הכוח נעשים בחשאי, ל"עם" אין ברירה רק להסכין לתוצאות. ותמיד קיימת אפשרות להפיכה, מהפיכה רצחנית, ששוב ל"עם" אין יד ורגל בה, למעט תשלום אישי-גופני-כלכלי ואחר.
אהבתיLiked by 1 person
אכן ישנה בעיה בחברה החרדית בנוגע לשקיפות ולתפיסה דמוקרטית
אהבתיLiked by 1 person
מהצדדים החיוביים בממשלה הזו. גורמי הכוח נותקו מהחיבור לעטיני השלטון ואנשים חדשים נכנסו עם כיוונים חדשים.
אהבתיLiked by 1 person
נראה מה יקרה לבסוף
אהבתיאהבתי